artikel

Dagverksamheten Kärnan i Ovanåker

I går besökte Vänsterpartiet Gävleborg dagverksamheten Kärnan för att ta del av deras verksamhet och prata med dom som har sin sysselsättning där. Vi fick ta del av ljustillverkning, skruvförpackning, konst, uteskötsel, matdistribution, kaféverksamhet m.m. De som har sin sysselsättning där var stolta över sitt arbete och med all rätt. Vi såg en imponerande och omfattande verksamhet som dessutom har en engagerad och kunnig personal. Vi blev därför mycket besvikna över Ovanåkers kommuns förhållningssätt mot Kärnan.
Enligt svensk lagstiftning ska människor med utvecklingsstörning erbjudas sysselsättning. Tyvärr anser Ovanåkers kommun att de som har sysselsättning på dagverksamheten Kärnan ska arbeta gratis. Den självklara diskussionen borde ha varit att höja den låga ersättning på 30 kr som de hade tidigare. Istället har Ovanåkers kommun beslutat att ersättningen ska avskaffas helt.

Vi undrar vad det är för sorts samhälle och för klimat som råder när en kommun beslutar att en grupp människor ska arbeta gratis? Det är en människosyn Vänsterpartiet aldrig någonsin kommer att dela.

Vänsterpartiet
Yvonne Oscarsson
Ordförande tel. 070- 376 0670
Ulla Andersson
Riksdagskandidat 070- 537 8122
Jan Wahlman 070- 233 3443
Vänsterpartiet Ovanåker- Ds ledamot

Kopiera länk