artikel

Deltidsarbetslösa kvinnor är budgetens förlorare

Om du är höginkomsttagare och man så är du en vinnare i regeringens budget. Kvinnorna får stå för notan genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan.

– Försämringen för deltidsarbetslösa är förmodligen den mest träffsäkra åtgärden av alla om man vill göra en nedskärning som slår stenhårt mot kvinnor. Det här drabbar omkring 100 000 medlemmar i kvinnodominerade fack som Kommunal, Handels och Hotell och restaurang, säger Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomisk politisk talesperson.

 Deltidsarbetslösa kvinnor är budgetens förlorare
 
Om du är höginkomsttagare och man så är du en vinnare i regeringens budget. Kvinnorna får stå för notan genom nedskärningar i sjukförsäkringen och a-kassan.
 
– Försämringen för deltidsarbetslösa är förmodligen den mest träffsäkra åtgärden av alla om man vill göra en nedskärning som slår stenhårt mot kvinnor. Det här drabbar omkring 100 000 medlemmar i kvinnodominerade fack som Kommunal, Handels och Hotell och restaurang, säger Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomisk politisk talesperson.
 
– Närmare 60 procent av regeringens skattesänkningar går till män. Regeringen ger till och med en skatterabatt till män som inte tar sitt ansvar hemma genom så kallade hushållsnära tjänster. För samma summa hade regeringen kunnat anställa runt 5 000 välfärdsproffs inom äldreomsorgen så att många av de 60 000 kvinnor som arbetar deltid för att vårda anhöriga, kan återgå till heltid, säger Ulla Andersson.
 
– Låt mig sammanfatta regeringens politik; Det ska löna sig att vara rik och vara dyrt att vara fattig. Det ska löna sig att vara man och straffa sig att vara kvinna. Det ska löna sig att bo ståndsmässigt i storstad och straffa sig att bo i glesare bygder, säger Ulla Andersson.
 
– Eftersom regeringen saknar förslag för jämställda löner så får de ett av mig. Nu pågår lönerörelsen i kommuner och landsting. Avsätt 10 miljarder kronor under fyra år för att motverka osakliga löneskillnader. Med viktade statsbidrag stödjer vi kommuner som satsar på att höja lönerna, säger Ulla Andersson.
 
Kontakt:
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, 0702-37 99 91

Kopiera länk