artikel

Ökade regionala orättvisor

Vi i vänsterpartiet har låtit Riksdagens Utredningstjänst räkna på hur regeringens politik slår i olika delar av landet. Resultatet är ytterligare en spik i kistan på talet om ”skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare”. Pengarna går i mycket hög utsträckning till Stockholms län – för det är där det bor flest höginkomsttagare.

  

Vi i vänsterpartiet har låtit Riksdagens Utredningstjänst räkna på hur regeringens politik slår i olika delar av landet. Resultatet är ytterligare en spik i kistan på talet om "skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare". Pengarna går i mycket hög utsträckning till Stockholms län – för det är där det bor flest höginkomsttagare.

 

Den genomsnittliga stockholmaren har fått 400 kronor mer i månaden jämfört med den genomsnittliga gävleborgsbon. Då är både skattesänkningarna och försämringarna i trygghetssystemen medräknade. Totalt har paketet kostat staten 45 miljarder, så det är stora summor som omfördelas.

 

Att regeringen på det här sättet fördjupar de regionala klyftorna beror på att de håller sina löften till de förmögna grupperna, och det med råge. Den genomsnittlige gävleborgsbon har bara fått 350 kronor i månaden av den tusenlapp som Reinfeldt lovade alla löntagare innan valet. Däremot har de rika fått full utdelning i skattesänkningarna.

 

Samhällsekonomiskt är det ett stort bakslag för Sverige. Köpkraften centraliseras till Stockholm, trots att det framförallt är ute i landet som det finns många jobbsökanden. De enda lokal handlare som får en skjuts av att förmögenhetsskatten avskaffas är de som ligger i områden som Djursholm eller Täby.

 

Vi hade kunnat göra mycket bättre investeringar än så för 45 miljarder kronor. För hälften av de pengarna skulle vi till exempel kunna anställa 100 000 människor i välfärdssektorn. För Gävleborg skulle det betyda 3 000 människor i högproduktiva arbeten.

 

Då pratar vi om folknära jobb, jämnt fördelade över landet. Skolorna skulle kunna ha klasser på 25 elever. Barnomsorgen skulle ha tid över för varje barn. Äldreomsorgens kvalitet skulle kunna höjas på riktigt, efter alla år av debatt. Pengarna finns, men slösas just nu bort på skattesänkningar.

 

Att regeringen förstärker de regionala klyftorna är ingen slump. Centerpartiet håller hårt fast i skygglapparna, för att undvika frågan om hur de borgerligas förslag slår mot länen utanför huvudstaden. Det här är bara början. Regeringen planerar för att riva upp inkomstutjämningen mellan kommunerna innan valet 2010. Inget av regeringspartierna har tydligt tagit ställning för den enkla princip som idag råder – att en skattekrona är värd lika mycket i varje kommun. Det är skamligt att Centerpartiet så snabbt kunnat bli ett huvudstadsfixerat parti!

Ulla Andersson

 

 

Kopiera länk