artikel

Det måste byggas hyreslägenheter

Det råder bostadsbrist i 135 svenska kommuner, alltså nästan varannan. Visst är det oerhört dramatiskt med alla villaägare och bostadsrättsinnehavare som får höjda boräntor och sitter med egendom som faller i värde och är omöjlig att sälja. Men alla människor som saknar bostad lever ett ännu mer otryggt och vingklippt liv. Oavsett om man är uteliggare, hittar tillfälliga lösningar hos vänner, hyr otryggt i andra eller tredje hand eller tvingas bo kvar hos föräldrar långt upp i vuxenlivet.

 Det måste byggas hyreslägenheter

Det råder bostadsbrist i 135 svenska kommuner, alltså nästan varannan. Visst är det oerhört dramatiskt med alla villaägare och bostadsrättsinnehavare som får höjda boräntor och sitter med egendom som faller i värde och är omöjlig att sälja. Men alla människor som saknar bostad lever ett ännu mer otryggt och vingklippt liv. Oavsett om man är uteliggare, hittar tillfälliga lösningar hos vänner, hyr otryggt i andra eller tredje hand eller tvingas bo kvar hos föräldrar långt upp i vuxenlivet.

Vad gör då regeringen åt bostadsbristen och krisen i boendet? – Inte ett skit. Det är i själva verket regeringens politik som skapat problemen. Visst har problemen funnits länge. Det var bostadsbrist och alltför många hemlösa innan regeringsskiftet också. Men det som hände när högeralliansen tog över var att man genast tog bort statliga bidrag för byggande av hyresrätter och fasar ut räntebidragen, utan att ersätta med något annat system. Reaktionen lät inte vänta på sig, byggandet stannade av. Samtidigt kom påbud om ombildning av hyresrätter och utförsäljning av allmännyttiga bostäder understött både av lagstiftning och ekonomiska styrmedel.

Bostaden skall ses som en vara och ett spekulationsobjekt på en marknad, man skall äga och göra boendekarriär i högerns drömvärld. Men bostadsmarknaden blev ingen tillväxtsektor. Förmånliga lånevillkor i kombination med överhettning och upptrissade priser blev en bubbla som sprack. Härhemma likväl som i USA, i Spanien och på Island..

Vi har hört larmrapporterna om stagnation i byggandet under både 07 och 08. Men regeringen har blundat och frånhänt sig ansvar. Marknaden skall sköta bostadsförsörjningen anser man. Inga satsningar i budgeten och inte heller i det skrala krispaketet som togs fram häromveckan. Förutom ett permanent ROT-avdrag då. Som naturligtvis kan vara bra om det skulle innebära att jobb räddas i byggsektorn. Men som ju bara vänder sig till den som äger hus eller bostadsrätt som kan dra av upp till 50 000:- för att rusta och renovera sitt hem. Inte ett öre till hyresgäster alltså. Ingen satsning på förnyelse och underhåll av hyresfastigheter. Inga stimulanser för att bygga hyreslägenheter. Trots bostadsbristen. Trots alla ungdomar som de närmaste åren kommer att nå flytta-hemifrån-åldern. Trots regeringens egen retorik om att arbetskraften skall flytta dit jobben finns.

När Littorin får frågor om bostadsbristen, hänvisar han envetet till kommunernas ansvar och socialtjänstlagen. Kommunerna får sig inget tilldelat i krispaketet, tvärtom har man sedan tidigar fått frysta stadsbidrag. Och arbetslösheten kommer att ge ökade kostnader och minskade skatteintäkter för kommunsektorn. Till det kommer att många, alltför många kommuner sålt ut sin allmännytta eller minskat sitt bostadsbestånd på ett sätt som gör att man inte längre har något instrument för att föra bostadspolitik på lokal nivå.

Det katastrofala läge vi hamnat i när det gäller bostäder och bostadsförsörjning har skapats av regeringen, med understöd av EU.s konkurrensregler. Naturligtvis har lågkonjunkturen och finanskrisen nu spätt på eländet. Inbromsningen i bostadsbyggandet har varit så kraftig att Boverket snabbt tvingats göra en ny prognos för byggandet. Detta trots att förra prognosen kom så sent som i oktober. Boverket har dragit ner siffrorna för det totala byggandet med 37% och enligt den nya prognosen kommer endast 5 000 hyresrätter att byggas under nästa år.

I senaste numret av Hem & Hyra finns ett reportage om smultronstället i Lund, där några ungdomar ockuperat ett ödehus. Förutom att lösa sitt eget boende var syftet med ockupationen att protestera mot bostadsbristen och en ovärdig bostadspolitik. Allt stöd till dessa handlingskraftiga ungdomar! Nu är huset rivet och ungdomarna åter bostadslösa. Dessutom kommer de att åtalas för grovt olaga intrång.

Vi står inför ett jättelikt samhällsproblem, om inget görs genast. Sverige behöver bygga bort bostadsbristen och trångboddheten. Miljöprogrammens hyresfastigheter behöver underhållas, energi och miljöanpassas och göras tillgängliga. Därför bör ett tillfälligt ROT-avdrag införas med upp till 20 000:- för en hyresfastighet. Det behövs fler hyresrätter till rimliga priser. Därför behövs en aktiv bostadspolitik föras med tydliga mål utifrån behov. För att finansiera detta behövs en statlig fond och riktade bidrag som stimulerar byggandet. Det är ett ypperligt tillfälle att skapa jobb och dämpa konjunkturfallet och samtidigt investera i något som verkligen behövs.

Det räcker inte med att konstatera att rätten till bostad står inskrivet i FN.s deklaration om mänskliga rättigheter och i socialtjänstlagen. Det krävs ett politiskt ansvar.

Marita Engström, Vänsterpartiet Gävleborgs distriktsstyrelse

Kopiera länk