artikel

Dagens penningsystem

En personlig betraktelse över det svenska penningsystemet; hur det fungerar och vilka effekter som det får på samhället i stort.

Nu kan vi stå på åskådarplats och se vad som händer i världen. I nyhetsprogrammen har de redan börjat lugna oss "nu vänder det" "det värsta är över". För det säger nationalekonomerna, dagens orakel som har alla svar? Nej, knappast.

Vet du om att det idag inte är Riksbanken som skapar pengarna? Visst, de trycker lite sedlar och mynt, men den allra största delen av våra pengar den skapas av … de privata bankerna!

– Det kan inte vara möjligt, säger du förskräckt. Jo, det är det.  Varje gång någon tar ett lån i en bank så skapas pengar som en bokföringspost i bankens balansräkning. Det är faktiskt så att ca 95 % av de pengar vi har idag är skapade på detta vis. Dessa pengar förstörs sedan vartefter man amorterar på lånet. Problemet är att pengarna till räntan inte skapas på samma sätt, vilket innebär att det till slut blir en brist på pengar … om man inte ökar utlåningen så att utlåningstakten är lite, lite högre än amorteringarna. Då går det bra. I längden är det dock inte bra för samhället att ha en evigt ökande skuld och ett ekonomiskt system som bygger på att vi ska sätta oss i skuld.

Det här innebär också att det i alla varor finns inbyggd ränta som vi konsumenter får betala när vi köper dem. Utan räntan skulle en nybyggd hyreslägenhet kanske endast kosta 20-30 % av vad vi får betala idag. Resten av pengarna är det bankerna som får i form av låneränta från företagen.

Inte konstigt att borgarna vill sälja ut hyresrätterna … det ger ju bankerna fler låntagare och vi sätter oss i ännu större skuld. Likadant med privatiseringen av skolorna och äldreomsorgen. Det viktigaste syftet är förstås för att sätta svenska folket i skuld. Med utförsäljning av hyresrätter hoppas borgarna få igång en "marknad" där man istället för att bo i en lägenhet, ska göra "bostadskarriär". Det är bara ett problem med det. Den som köper lägenheten till ett överpris under högkonjunkturen riskerar att bli vräkt och utan bostad under nästa lågkonjunktur eftersom det är bankerna som är viktigast. Det spelar ingen roll om du kan betala lånen. Om lägenheten har sjunkit i värde så blir den värdelös som säkerhet för lånet – alltså sägs det upp, av banken. Att du står utan bostad – det är inte bankens problem. Att du har betalat en massa pengar för något som spruckit som en bubbla i solen – det är inte bankens problem.

Det är vi alla som får betala notan för bankernas skuldfest. Över skattsedeln är bankerna alltid garanterade att få sina förluster täckta, men de kan vara säkra på att aldrig behöva dela med sig av vinsterna.

Samtidigt som regeringen på alla möjliga sätt värnar om bankernas väl och ve, så struntar de högaktningsfullt i medborgarna och i industrin. Den del av svenskt näringsliv som faktiskt TILLVERKAR något. Det spelar ingen roll om företagen klarar sig. Det spelar ingen roll att folk blir arbetslösa. Det spelar ingen roll att folk blir vräkta för att de inte klarar av att betala sina lån. Den enda som är viktigt är att bankerna klarar sig.

VARFÖR DÅ? Undrar jag. Och andra med mig.

Och vet du vad? Det här är bara början … tro mig.

Nu i semestertider kan jag ge er alla ett boktips: Bankerna och skuldnätet av Ellen Hodgson Brown Boken finns att köpa på nätet: www.anarchos.se

Petra Modée, ledamot i  Vänsterpartiet Gävleborgs Distriktsstyrelse

Kopiera länk