artikel

Kärnkraft är faktiskt framtidens energikälla…

….men metoden med klyvning av (fission) radioaktiva atomer är inte den metod jag menar, utan det är sammanslagning av (fusion) t ex joniserade väteatomer (väteisotoper) jag menar. Det ger inget radioaktivt avfall alls och man kan säga att energikällan är oändlig. Den ”restprodukt” som bildas är helium, och den bidrar inte alls till att fylla på halten av växthusgaser. Det är fusion av väteisotoper som gör att solen lyser!

  

Kärnkraft är faktiskt framtidens energikälla…

….men metoden med klyvning av (fission) radioaktiva atomer är inte den metod jag menar, utan det är sammanslagning av (fusion) t ex joniserade väteatomer (väteisotoper) jag menar. Det ger inget radioaktivt avfall alls och man kan säga att energikällan är oändlig. Den "restprodukt" som bildas är helium, och den bidrar inte alls till att fylla på halten av växthusgaser. Det är fusion av väteisotoper som gör att solen lyser!

Tekniken för denna metod är mycket avancerad och man använder sig bl a av sk supraledare för att accelerera atomerna och få upp temperaturen till ca 150.000 grader C. Man vet hur man ska göra och försök görs. Men det behövs mer forskning och detta måste vi bidra till så att metoden går att användas storskaligt snarast. Vi vet ju alla att det största problemet inte är att vi utarmar Jordens naturresurser, utan det stora problemet är att växthuseffekten skenar och att vi inom ett par decennier kan stå inför en katastrof om inget görs.

Vi måste naturligtvis även satsa på vind- och solkraft, men dessa energikällor ger mycket små bidrag till elproduktionen (låg effektivitet) så om vi vill tillgodose vår planets energibehov så är kärnkraft modellen…

Elisabeth Swedman

Miljöansvarig

Vänsterpartier Gävleborg

Kopiera länk