artikel

Kamp för demokrati och solidaritet

Valet 2010 blir ett viktigt val. Något av ett ödesval till och med. Vi har en regering som håller på att rasera hela välfärdsbygget, som ökar klyftorna och hyllar konkurrens och individualism. Den regeringen måste bort.

  

Valet 2010 blir ett viktigt val. Något av ett ödesval till och med. Vi har en regering som håller på att rasera hela välfärdsbygget, som ökar klyftorna och hyllar konkurrens och individualism. Den regeringen måste bort.

Det är därför Vänsterpartiet har tagit ställning för att skapa ett regeringsalternativ med en, på fler områden, gemensam politik tillsammans med socialdemokrater och miljöpartister.

För mig är det ett gräsligt och närmast otänkbart scenario att högeralliansen skulle få förnyat förtroende och kunna sitta kvar vid makten nästa mandatperiod. Ett mer uppenbart hot är att Sverigedemokraterna skulle ta sig in i riksdagen, och värst av allt att de dessutom skulle kunna få inflytande på politiken med sina odemokratiska och främlingsfientliga åsikter. Mardrömmen är en moderatledd regering, med stöd av SD.

Opinionsundersökningar den senaste tiden har visat att SD slickar runt 4%-strecket. Borgerliga partier har in i det längsta vägrat säga att man inte är beredd att söka stöd hos SD. Nu har man istället börjat flirta med miljöpartiet och det spekuleras flitigt kring blocköverskridande regeringar som ett alternativ för att slippa ge sverigedemokraterna inflytande. Dock skulle dessa lösningar innebära att man ger just SD en rejäl triumf.  Nämligen att deras bittraste politiska fiende, Vänsterpartiet, skulle ställas utanför regeringsmakten.

Hur ska man hantera SD är den ständiga frågan. Ska man ta debatten och därmed ge dem utrymme? I Gävle liksom i många andra kommuner sitter de i fullmäktige. Självklart skall man bemöta deras åsikter och politik där de redan har plattformar och varhelst de hörs och syns. Men man ska inte, som en del partier gör, söka flirta med SD:s väljargrupper genom att på en glidande skala skärpa invandringspolitiken och ställa krav på och misstänkliggöra flyktingar. Då spelar man bara de odemokratiska och rasistiska krafterna i händerna.

Bästa sättet att mota odemokratiska krafter är att driva demokratifrågor och utveckla demokratin. Bästa sättet att stoppa fördomsfulla och diskriminerande krafter är att driva kampen för mänskliga rättigheter och värna asylrätten. Bästa sättet att bekämpa patriarkal familjefundamentalism är att stå upp för feminismen.

Om vi som tror på rättvisa och solidaritet, gör allt vi kan för att få valrörelsen att handla om grundläggande värderingar och om hur vi vill att samhället skall byggas. Då går det vägen. Högerregeringen kommer att röstas bort och Sverigedemokraterna kommer inte att ha en suck att ta sig in i riksdagen.

Marita Engström

Kopiera länk