artikel

Riskkapitalister tar över apotek i Gävleborgs län

När apoteken i Gävleborgs län privatiseras hamnar de flesta i händerna på stora rikstäckande kedjor. Det bolag som tar över flest apotek i länet är Apoteket Hjärtat som ägs av riskkapitalbolaget Altor.

 

När apoteken i Gävleborgs län privatiseras hamnar de flesta i händerna på stora rikstäckande kedjor. Det bolag som tar över flest apotek i länet är Apoteket Hjärtat som ägs av riskkapitalbolaget Altor.

– Riskkapitalbolag kännetecknas av att de agerar kortsiktigt och har höga avkastningskrav. Det gör att jag är orolig för vad som kommer att hända med tillgången till läkemedel för alla som bor i glesbygden, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Gävleborgs län.

– Jag ser en risk att medicinanvändningen ökar när företag med vinstintressen ska sälja läkemedel. En fråga man måste ställa sig är hur kundernas krav på saklig information om läkemedel går ihop med ägarnas krav på hög avkastning på satsat kapital.

– I dagens system med statliga apotek går eventuella vinster tillbaka till alla oss som gemensamt äger apoteken och kan användas för att förbättra vården. När regeringen nu säljer våra apotek till riskkapitalister är risken att vinsterna istället hamnar i de skatteparadis där många av dessa företag är registrerade.

För mer information:
Ulla Andersson, 070 – 237 99 91
Vänsterpartiets presstjänst, 070 – 620 00 64

 

Kopiera länk