Ytterligare bevis på högerregeringens inhumana syn på flyktingar.

batflyktingar (3)Statliga Rymdbolaget försöker sälja utrustning till Libyen så att diktaturen kan övervaka flyktingar, och handelsminister Ewa Björling hjälper till med marknadsföringen.

 

Övervakning från luften
Med på delegationsresan är också Rymdbolaget, ett bolag som till hundra procent ägt av svenska staten och som gärna vill sälja sitt system för flygburen övervakning till de libyska myndigheterna.
-Vi kan hjälpa er att hålla efter flyktingsituationen utmed gränserna och ute på Medelhavet, säger Rymdbolagets Björn Ohlson under ett möte med Libyens handelsminister som SVT:s program Korrespondenterna filmade.

Båtflyktingar infångas
I Libyen uppehåller sig ungefär två miljoner flyktingar och migranter. De flesta har fastnat på sin väg från länder söder om Sahara till Europa. Ett skäl till att de är så många är avtalet med Italien som ålägger libyska myndigheter att fånga in de flyktingar som i bräckliga båtar försöker ta sig över Medelhavet.

Avtalet har fått hård internationell kritik. Enligt FN:s flyktingorgan blir många av de infångade flyktingarna inspärrade på obestämd tid under mycket svåra förhållanden, helt i strid med internationell rätt.

Amnesty kritiskt
Lise Bergh, ordförande för svenska Amnesty, anser att det är allvarligt att svenska regeringen medverkar till att sälja övervakningssystemet till Libyen, men den moderata handelsministern har ingen förståelse för kritiken.

Så agerar syniska kapitalistiska krafter i byggandet av ”Fort Europa”.

 

Lasse Langeborg

Ledamot av distriktsstyrelsen

Vänsterpartiet Gävleborg

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.