Generation E

När jag reste ner till mitt barndomshem nu i helgen så läste jag senaste numret av Kupé (April 2010), SJ:s egen tidning. Ett utmärkt tidsfördriv när sonen väl somnat och resan börjar bli långtråkig. Bland alla artiklar fanns det en som väckte mitt intresse speciellt. Den handlade om Generation E – som i Engagemang.
 
Vad som stod att läsa var att nutidens medborgare, unga i synnerhet, tröttnat på partipolitikens käbbel och istället inriktar sig på att konsumera politiskt. Det innebär i korthet att man köper rättvisemärkt, KRAV-märkt och dylika varor, som ett sätt att agera som en politisk kraft. Tanken är att om man spenderar sina surt förvärvade slantar på lite dyrare, etiskt producerade varor genererar detta i sin tur till en bättre värld. Man kan också fokusera sitt engagemang inom de områden man särskilt brinner för.
 
Gott så, en beundransvärd inställning. Jag ser dock att det finns en viss problematik med ett sådant resonemang – att partipolitik är oviktigt och tråkigt, till förmån för kraften hos konsumenterna. Hela resonemanget är baserat på en kapitalistisk och marknadsliberal filosofi om att oönskade varor och tjänster försvinner till förmån för bättre och mer attraktiva. Vad som förblir dolt är dock insikten om att alla medborgare inte har samma förutsättningar att kunna delta i en sådan filosofi, något som är en direkt följd av marknadsekonomin och kapitalismens själva grundvalar. Nämligen den att det måste finnas fattiga för att det ska kunna existera rika.
 
I riksdagsdebatten torsdagen 15/4-10 uppmärksammade Ulla Andersson (V) oss på det faktum att en fjärdedel av ensamstående mammor i Sverige idag lever i fattigdom. Över 50 000 kvinnor och deras barn med dem har alltså absolut ingen möjlighet att kunna delta i projekt Engagemang. Inte nog med att dessa familjer bidrar till att upprätthålla orättvisor i världen genom att de endast har råd att inhandla varor och tjänster som kanske är oetiskt producerade, de belägger sig själva dessutom med en oerhörd skuldkänsla för att de tvingas göra detta. Säkerligen skulle dessa kvinnor välja etiskt producerade varor om de bara hade haft möjligheten och ekonomin tillåtit det, men i valet mellan sin egen familjs eller en okänd persons eller rentav varelses överlevnad blir valet tämligen enkelt.
 
Konceptet med Generation E är baserad på en föreställning om att vi kan köpa oss till en bättre värld. Men även om tanken är god kommer vi aldrig kunna skapa förändring så länge fattigdomen tvingar en ansenlig mängd av befolkningen att efterfråga billiga alternativ som produceras oetiskt. Det är absolut inte min mening att enbart fokusera på ensamstående kvinnor, de är bara toppen på isberget. Det är en ansenlig mängd människor som står inför det faktumet att det enbart är de oetiska alternativen i mathyllan som är billiga nog för att familjen ska kunna få mat för hela månaden.
 
För att kunna komma tillrätta med orättvisor kan inte marknadsekonomin användas som redskap, eftersom den är en del av problemet. Nyliberala föreställningar har präglat en alltför stor del av vårt samhälle under en alltför lång tid, den självdestruktiva kraft som nyliberalismen förespråkar tar inte hänsyn till världens förutsättningar. Tyvärr verkar det som att ideologin slagit rot. Politikerföraktet och den sviktande tron på politiken är ett delmål för nyliberalismen, med den kommer ständiga krav på försvagande av staten. Vi måste alla inse att det är genom politisk vilja och beslutsamhet som vi kan skapa reella förändringar i samhället. Starka politiska organisationer har möjlighet att påverka effektivt, starka stater kan tvinga fram nödvändiga förändringar genom lagstiftning och samhällsreformer. De enskilda slag som Generation E, om än nobelt, ger näringslivet är ineffektiva i jämförelse, eftersom de varken tvingar fram förändring eller hjälper människor på samhällets botten – annat än genom enstaka allmosor.
 
Vänsterpartiet verkar för en stark stat som kan spänna musklerna mot orättvisorna i världen och i Sverige. Ge oss möjligheten att förändra på riktigt, eller ännu hellre, engagera dig politiskt själv och delta. Gör Generation E till något som handlar om mer än ekonomiska drivkrafter, tillsammans kan vi skapa bättre förutsättningar för människor, djur och miljön! Det krävs politiskt engagemang, men det är trots allt gratis!
 
Xamuel Halfvars, Hofors
Vänsterpartiets distriktstyrelse

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.