Nu ska Bomhusborna göda Riskkapitalisterna

Som Bomhusbo får jag nu åka till någon annan del av stan när jag blir sjuk. Jag vägrar att göda riskkapitalister. Jag vill att de skattepengar vi lägger ska gå till de sjukas vård och omsorg och inte till privata vinster.  

Bomhus hälsocentral ska tas över av företaget Carema som ägs av riskkapitalbolaget Triton. Triton är registrerat på Jersey ett av de så kallade skatteparadisen. Det är en tydlig trend i det allt mer privatiserade Sverige. Cirka 80 procent av all privat vård och omsorg drivs av riskkapitalbolag, där nästan ingen skattar för vinsterna i Sverige utan i skatteparadisen . Det är självklart en lukrativ bransch. Bolagen kan välja vilka patienter de vill, får betalat / besök och skattebetalarna garanterar alltid inkomsterna.

På Östermalm där jag har min övernattningslägenhet  är det läkartätast i Europa. Det är ju inte för att de boende på Östermalm är sjukast i Europa snarare tvärtom. Desto mindre sociala problem i ett område, ju högre inkomster desto bättre hälsa. Det är helt enkelt lättförtjänta pengar

Vad går vi för utveckling till mötes när de skattepengar vi betalar går till.vinster istället för vård och omsorg? När bara misstanken om att de behandlingar vi erbjuds vägs mot ett ekonomiskt intresse. Får jag den bästa behandlingen eller?

Som medborgare och skattebetalare ska jag inte behöva misstänka att det är hur mycket vinst som kan tas ut som styr val av behandling, mediciner mm. Vårdbolagen  i dag har nästan dubbelt så hög avkastning som bolag i genomsnitt har i Sverige. Det säger något om vad som styr intresset för privat vård och omsorg.

Cirka 3 miljarder tas ut i privata vinster istället för att gå till behandlingar, mediciner, fler anställda mm. i Sverige idag. 3 miljarder är oerhört mycket pengar som istället kunde användas till  att anställa  8 000 undersköterskor eller till fler vårdplatser, Vi ser alltför ofta  överbeläggningar med sjuka i sängar i korridorerna och en allt för stressad personal som inte räcker till trots att de gör sitt allra bästa.,

För mej och Vänsterpartiet är valet enkelt, vi går till val på ”Världens bästa välfärd utan privata vinster.

Ulla Andersson
Bomhusbo och Vänsterpartist

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.