Världens bästa välfärd – utan privata vinster

Vänsterpartiets huvudbudskap under den här valrörelsen är att vi vill ha världens bästa välfärd – utan privata vinster.

Vård, skola och omsorg ska bedrivas som gemensam verksamhet och de pengar som blir över ska gå till förskolebarn, elever, personer med funktionsnedsättning, sjuka och äldre. Inte till aktieägare.

Vi har pekat på det absurda i att allt större del av våra skattepengar hamnar i de stora vårdbolagens fickor.

Nu kommer nya siffror som visar att det är värre än vi någonsin trott. Journalisten Kent Werne har granskat den svenska välfärdsmarknaden och redovisar resultatet i det kommande numret av Intra, en politiskt oberoende tidskrift som vänder sig till personal inom handikappomsorgen. Det är nedslående läsning för alla som värnar den gemensamma välfärden.

Wernes granskning visar att de internationella riskkapitalbolagens uppköp av svensk välfärd går allt snabbare. Av de sex största vård- och omsorgsbolagen som är verksamma i Sverige är det numera bara ett enda som inte ägs av ett riskkapitalbolag. Inom skolan ägs tre av de fyra största friskolekoncernerna av riskkapitalbolag. Och inom handikappomsorgen så ägs idag alla de fem största aktörerna av riskkapitalbolag.

Ett riskkapitalbolag är ett bolag som lever på att köpa och sälja företag. Långsiktig verksamhet finns inte på agendan. Man köper ett företag, pressar kostnaderna, ökar vinstmarginalen och expanderar genom att köpa upp mindre aktörer. Efter några år säljer man företaget med miljardvinst. Många svenska vårdbolag har på det här sättet bytt ägare de senaste åren, exempelvis Carema, Attendo Care, Frösunda och Solhaga.

Namnet till trots så tar riskkapitalbolag ofta inga stora risker. Man köper helst en verksamhet som man vet att man kan tjäna pengar på. Det är därför de internationella riskkapitalbolagen nu samlas runt köttgrytorna i Sverige. Ryktet går i finanskretsar nere i Europa om att det går att tjäna stora pengar på svensk vård, skola och omsorg. Och dessvärre stämmer ryktet.

Financial Times konstaterar att ”vården är en attraktiv sektor för riskkapital, då den förväntas vara relativt immun mot konjunkturnedgångar”. Eller med andra ord: även när det är kris blir folk sjuka och behöver omsorg. Stat, kommuner och landsting kommer att köpa tjänster även i ekonomiska svackor. Därför är välfärden ett bra investeringsobjekt. Skattepengarna kommer att fortsätta rulla in.

Dessutom har de flesta riskkapitalbolag skattesmitning som affärsidé. Många av riskkapitalbolagen är skrivna på Jersey eller Guernsey eller något annat skatteparadis för att komma undan skatt. Man lever alltså på svenska skattepengar men gör allt för att slippa betala skatt själva.

”Vinsten” som dessa företag gör är såklart ingen riktig vinst. I en marknadsekonomi så gör ett företag vinst om man producerar en produkt som många vill ha. Men i vårdbolagens värld så gäller inte marknadsekonomins lagar. Där gör man vinst om man drar ner på helgpersonal, drar in nattmackan för de äldre eller skippar sommarutflykten på gruppboendet. Ju mer av våra gemensamma skattepengar man lyckas stoppa undan, desto större ”vinst”.

Enligt Wernes granskning försvann tre miljarder skattekronor från den privata vården på det här sättet förra året. För tre mil jarder skulle vi till exempel kunna anställa 8000 undersköterskor, ett garanterat välkommet perso naltillskott för de välfärdsarbetare som ofta går på knäna. Hur mycket pengar som ackumuleras i riskkapitalbolagen för att omvandlas till vinst först vid försäljning kan vi bara spekulera i. Allt är mycket hemligt, men det handlar om betydligt större belopp än tre miljarder.

Mellan 15 och 20 procent av den svenska välfärden drivs idag av privata aktörer, en siffra som stadigt ökar. Den borgerliga regeringen är ansvarig för den här utvecklingen. Vi i Vänsterpartiet vill vända den. Bolag som EQT, Nordic Capital, Polaris Private Equity, Argan Capital, Procuritas med flera är välfärdens fiender. Det är dags att slänga ut månglarna ur vården och omsorgen!

LARS OHLY (V)

partiordförande

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.