En ansvarsfull politik

Ibland hör man lösryckta ord från radion eller teven. Politiker med makt (läs: ministrar) som med eftertryck pratar om vikten av en ”ansvarsfull politik” och om vikten av att ”strama åt i hårda tider” eller att ”det går ju an för Vänsterpartiet att komma med tomma löften när man inte behöver infria dem”.

För det mesta suckar jag bara och fortsätter med det som jag höll på med, men ibland blir jag liksom rasande inombords. Varför ska vissa få stå och snacka skit, rent ut sagt, utan att någonsin få mothugg.

För jag har aldrig förstått hur det är ansvarsfull politik att tvinga sjuka ut på gatan när de inte kan försörja sig, eller att sätta stoppdatum för a-kassan när vi vet att de utannonserade jobbena inte räcker till alla arbetslösa. Det är inte deras fel att det inte finns jobb åt alla!

Jag har heller aldrig förstått hur det kan vara ansvarsfull politik att sälja ut statliga företag som är vinstdrivande. Istället borde vi ju göra tvärtom; starta fler statliga företag. T.ex. statliga banker så att vi kan ge solidariska lån till dem som behöver – och har betalningsförmåga.

Hur kan det vara ansvarsfull politik att stoppa pengar direkt i bankägarnas kassakistor? Det är ju vi, folket, som betalat deras vinster i alla år. Låt dem själva betala förlusterna. Det är inte ansvarsfull politik att låta skattebetalarna betala både låneräntan, värdeförlusterna i fonderna samt deras underskott när de har klantat till det.

Det är heller inte ansvarsfullt att lägga pensionspengarna på börsen och sedan låta pensionärerna klara sig så gott det går. Har man arbetat hela sitt liv, lagt undan pengar och bidragit till att bygga upp det samhälle som politikerna idag gör allt de kan för att riva ner, ja, då förstår jag att man är förbannad när pensionen bara sjunker och sjunker.

Inte heller är det en ansvarsfull politik att ge de högst avlönade skattesubventioner genom RUT-avdraget (som hellre borde kallas LYX-avdrag). De som behöver hjälp, som inte klarar sig själva, ska självklart ha rätt till det. Men de som bara vill lyxa till det – och som har råd, ja varför skulle de inte betala det själva?

En ansvarsfull politik vore istället att använda skatterna för det allmännas bästa. Statliga företag som sköter infrastrukturer som väg, järnväg, bankväsende, el, post och telefoni skulle göra det enklare för alla.

Vi skulle slippa svara i telefonen i onödan när dessa oändliga telefonförsäljare ringer och ska pracka på oss nya telefonavtal eller elabbonnemang. Vi skulle kunna pressa priserna genom att skära bort alla marknadsföringskostnader och vi skulle ha ett tågföretag som ansvarar för trafiken överallt och alltid. Det skulle ge en mer rättvis fördelning av avgångar – och priser. Jag tror inte någon vill ha dessa vansinniga tågpriser som varierar från timme till timme, station för station. Vem orkar lägga bud på SJ:s biljetter på internet? Vem har den tiden?

I Nordanstig har fullmäktige just beslutat om vår lokala vindkraftsplan – ett tillägg till översiktsplanen, men många är ändå oroade. Oroade över att lokalbefolkningen kommer att få sitta emellan när storbolagen ska tjäna pengar. Och jag kan förstå den oron. Jag ser dock positivt på vindkraften och tror att det i förlängningen kommer att leda till något gott – även för de som idag är oroliga.

Det bästa sättet att få kontroll över den lokala vindkraftsproduktionen är att själva agera. Därför tror jag mycket på kommunalt ägda vindkraftverk, såväl som andra lokalt ägda vindkraftverk. På det viset stannar en stor del av nyttan lokalt. Via lägre energikostnader, via bygdemedel eller andra sätt att fördela en del av pengarna.

För att få fler engagerade lokalt är det viktigt att det finns ett enkelt sätt för nettomätning av strömmen. Finns det, så finns också förutsättningarna för var och en att själv bygga en s.k. mikroanläggning (vind- eller solkraft) på den egna tomten och skicka ut överskottsel på marknaden – och få betalt.

Idag får du gärna skicka ut el, men du får inte betalt. Medan politikerna diskuterar hur det fossila bränslet ska bytas ut så finns en sak som man vägrar göra: ändra lagen om elproduktion. Är det en ansvarsfull politik?

Min slutsats blir att vår nuvarande regering inte för en ansvarsfull politik. En ansvarsfull politik handlar inte bara om kronor och ören; den måste ha ett innehåll också.

 Petra Modée

Vänsterpartiet Gävleborgs Distriktsstyrelse

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.