Artiklar

Hemlöshet – tabu att diskutera?

Det finns alldeles för många hemlösa i vårt land och det är fråga som måste tas upp och diskuteras mera i den politiska debatten.

Alla människor har rätt till en bostad och att ha mat för dagen, men så ser det inte ut idag. De hemlösa finns överallt, i köpcentrum, i garage, i samlingslokaler där de söker skydd för snö, regn och kyla. Alla ser dem men ingen vill veta av dem. Men är faktiskt så att det är en mänsklig rättighet att ha en bostad och mat för dagen, men vårt samhälle fungerar inte riktigt så idag.

Dagtid samlas de vid köpcentrum för att få litet värme, men blir oftast utkörda av personal eller så tillkallas polisen som motar bort dem. Människorna som besöker köpcentrum blir störda och illa berörda när de hemlösa samlas och kanske dricker vin eller sprit för att hålla värmen. Kanske finns det någon kompis som har en lägenhet där de kan vara en stund. Framåt kvällen börjar sökandet efter någonstans att sova, kanske ett garage, en trappuppgång, en övergiven bil, kanske en sängplats hos en kompis eller så blir det en parkbänk ute i kylan.

En del människor tycker att de får skylla sig själva, de har själva försatt sig i den situtationen de är idag. Detta är inte sant, det finns många olika skäl till att man blir hemlös. Du blir arbetslös, kanske en skilsmässa, du flyttar från familjen, får ingen egen bostad på grund av att du är arbetslös. Det är många olika faktorer som spelar in. Att gå till socialkontoret och be om hjälp är inte det första man tänker på utan man försöker klara sig själv så länge som möjligt.

Bostadsbolagen hyr inte ut lägenheter till dessa hemlösa på grund av hänsyn till andra hyresgäster. De hemlösa är störande, det blir högljutt och ofta bråk i deras lägenheter. Bostadsbolagen måste ändå, kan man tycka, ta sitt ansvar så att även de hemlösa får någonstans att bo. Det är dags att ställa högre krav på bostadsbolagen så att denna fråga kan lösas på ett bra sätt för alla hyresgäster.

Det här är en fråga som måste lyftas bland alla politiker och se till att kommunerna får möjligheter att kunna starta natthärbärgen så att dessa människor får en värdig tillvaro.

November 2010

Marianne Persson

Vänsterpartiet Hudiksvall

Kopiera länk