Artiklar

En dag med några av framtidens jobbskapare i Gävle

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Mikael Gustafsson är på valturné i Sverige inför Eu-valet den 25 maj. Onsdagen den 21 maj var det Gävleborgs tur att få besöket.
Dagen inleddes hos högskolan i Gävle, något försenat på grund av bagagestrul på flyget. De regionala högskolorna är alliansregeringens strykpojkar, högskolan i Gävle kan inte ta emot alla som är godkända för antagning. Vänsterpartiet har i sin budget gjort klart för 1900 nya utbildningsplatser inom högskola och komvux.
– De regionala högskolorna har gång på gång visat sig vara viktiga motorer för orter som söker sig från de gamla inudstristrukturerna till nya näringar. Därför är alliansregeringens njugga inställning till dem oförståelig, högskolan i Gävle har fått tacka nej till studenter som kvalificerat sig för antagning, Säger Mikael Gustafsson. Ur ett europaperspektiv är också högskolan en viktig kontaktpunkt för samarbete över nationsgränserna.

Häkan Rosén och Mikael Gustafsson framför den första prototypen av en helt ny sorts båt.
Håkan Rosén och Mikael Gustafsson framför den första prototypen av en helt ny sorts båt.

En stålbåt för framtiden
Därefter var det dags att titta på spännande projekt som kombinerar ny och gammal kunskap. Håkan Rosén har fått patent på en byggmetod för båtar som gör det möjligt att bygga lätta konstruktioner i stål.
– Jag har tittat på hur vikingarna kunde göra sina båtar både lätta och snabba och tagit fram en modern version av den tekniken, säger Håkan Rosén.
Därutöver använder företaget sig av regionens kunskaper om stålproduktion och använder ett specialstål från Sandvik för sina båtar.
– Det unika med stålet är att inget fastnar på ytan, båten blir underhållsfritt och därmed bra mycket miljövänligare, säger Håkan Rosén, men det är en industriell utmaning att svetsa ihop plåten.
– Detta är klassisk utveckling med samhällets stöd, där staten går in och bär fram en helt ny produkt. Det är oerhört kul att se familjens satsning på även kvalitét och omsorg om miljön och sociala frågor, säger Mikael Gustafsson. Vi vill gärna se framväxten av fler produkter inom grön teknik, produkter som genom sin höga vidareförädling kan bära kostnader för vettiga arbetsvillkor i allt. Nya miljövänliga produkter har ju inte bara en marknad i Europa utan kan säljas globalt.

fpx4


FPX, centrum för GIS utveckling
Teknikparken i Gävle blev också mål före ett besök. Det kan vara värt att nämna att det är den rödgröna majoriteten som varit initiativtagare för Teknikparken, Visserligen med inspiration från andra teknikparker i landet, men när inget riskkapital ville satsa så var det ändå med viss oro som dåvarande styrelsen i Brynäs Bygg AB beslöt satsa kommunens pengar på bygget. Satsningen har fallit väl ut och nya flyglar har byggts till den ursprungliga huskroppen och huset är i princip fullt med olika verksamheter. En av dessa är regionens förening för GIS-samverkan. FPX har många utmärkelser på väggarna för sitt arbete med att bilda nätverk och driva fram olika GIS-projekt.
– Detta är precis ett exempel på hur man kan bygga nav kring en högskola för en unik idé eller något man satsar på särskilt. Gävle har satt bomärke inom Europa för sitt GIS-kunnande, säger Mikael Gustafsson. Här frodas en mängd spännande produktidéer under huven på den ekonomiska förening som är spindeln i nätet.
Mikael fick testa hälsosensorer, appar som är alldeles nya.

Mikael Gustafsson (V) förklarar EU med diagram.
Mikael Gustafsson (V) förklarar EU med diagram.

Publika framträdanden
Vid valstugan på Rådhustorget i Gävle  fanns det en liten publik som väntade på att få höra Mikael tala och fika med honom. Efter det rättvisemärkta kaffet och kakorna drog sällskapet till Söderhamn där ett fullsatt bibliotek väntade på honom.

Kopiera länk