Artiklar
Ulla Andersson

Hon vill sätta press på Stefan Löfven

Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson tror att Stefan Löfven kan gå med på ett förbud mot vinster i välfärden för att få in Vänsterpartiet i en eventuell rödgrön regering.

– Jag har rätt svårt att se att Stefan Löfven skulle välja att rädda Attendo framför att bilda en majoritetsregering.

Ett förbud mot vinster i välfärden är Vänsterpartiets stora profilfråga i valet. Problemet är bara att den tänkta regeringspartnern Socialdemokraterna tydligt motsatt sig ett sådant förbud.Men det löftet tror alltså Ulla Andersson att Stefan Löfven kan tänka sig att bryta för att kunna bilda en majoritetsregering, om de rödgröna blir större än allianspartierna och Sverigedemokraterna tillsammans.– När man sätter sig i en förhandling så får man ge och ta. Vi har en prioriterad fråga och jag skulle kunna tänka mig att de andra partierna har sina prioriterade frågor. Då får man se till att var och en kommer ut med något som ligger dem varmt om hjärtat.

GD träffar Ulla Andersson utanför Thorén Business School i Gävle. Det är en av många skolor som skulle påverkas om Vänsterpartiet får som det vill när det gäller vinster i välfärden.

Bara här i Gävle går tusentals elever i privata vinstdrivande skolor och tusentals väljer privata vårdinrättningar. Varför ska de inte få göra det?

– När man gör vinst så gör man ju det på bekostnad av någon annans välfärd. Det är alltid barn som behöver ytterligare stöd i skolan eller någon gammal som skulle behöva mer omsorg. Vinst görs på bekostnad av någonting och då kan det vara allt ifrån personalens arbetsvillkor till antalet anställda, till utbildningsnivå.

Ändå är det så många som väljer de här alternativen. Är de lurade?

– Nej, det är klart de inte är. Man kanske blir listad på en privat hälsocentral, så funkar ju systemet, men det vi vänder oss emot är ju inte att ha privata utförare utan just att man plockar ut vinst.

Enligt Ulla Andersson visar de senaste siffrorna att nio miljarder kronor årligen av skattebetalarnas pengar går till vinster i välfärdsbolagen.

– Det motsvarar löner för 23 000 undersköterskor eller 18 000 lärare.

Men är det ett nollsummespel där man bara kan ta nio miljarder och göra lärar- eller vårdtjänster av?

– Nej, så enkelt är det ju inte men det visar ändå hur mycket pengar som går till något annat än de är avsedda för.

Vad tycker du är viktigast för att långsiktigt säkra jobb och välfärd i vår region?

– För oss handlar väldigt mycket om att öka investeringarna. Vi har stora samhällsproblem vi behöver lösa som är gemensamma problem.

Hon nämner bland annat satsningar på järnvägen, på bostadsbyggande och på mer personal i vård, skola och omsorg.

– Genom att öka investeringarna så blir det också direkta satsningar på jobb.

Sandvik är med god marginal regionens största privata arbetsgivare med nära 6 000 anställda i Sandviken. När företaget i vintras meddelade att den så kallade GVS-fabriken i Sandviken skulle stänga och drygt 100 tjänster försvinna var Ulla Andersson kritisk. Hon menade att Sandvik inte tagit socialt ansvar.

Är det inte allra viktigast för regionen att Sandvik är konkurrenskraftigt?

– Visst är det det. Men jag tycker också att man måste ta ett socialt ansvar för det samhälle där man faktiskt verkar. Ibland är det så att vinstintresset drivs lite väl långt. Tittar man på hur utvecklingen varit de senaste 30 åren så kan man se att vinsternas andel bara har ökat samtidigt som lönernas andel sjunker och sjunker.

Sandvik har gjort miljardinvesteringar i Sandviken de senaste åren. Är det inte naturligt att det då även görs förändringar som pekar i den andra riktningen?

– Så kan det ju bli. Men som sagt var, jag tycker att man måste tala om att det finns ett socialt ansvar också. Människor har lagt hela liv på det här företaget och så plötsligt ändras bara villkoren för att vinsten inte är tillräckligt hög.

 

Artikeln publicerades i Gefle Dagblad 2014-08-28, skriven av Jonas Harrysson. Läs artikeln här.

Kopiera länk