Sjukvården ska inte bedrivas som ett bemanningsföretag

Vänsterpartiet ställer upp i landstingsvalet med löften om att stoppa vinsterna inom vården och öka antalet anställda.

– Sjukvården ska inte bedrivas som ett bemanningsföretag, säger toppkandidaten Alf Norberg (V).

Partiet vill återställa den bemanning som fanns före landstingets personalneddragningar 2010. Det ska göra arbetsmiljön bättre och stärka patientsäkerheten.

– Gävleborg är det landsting som har minskat sitt antal undersköterskor kraftigast under de senaste 20 åren. 40 procent av dem har försvunnit. Tittar vi på Uppsala läns landsting har de bara minskat sin undersköterskebemanning med 10 procent under samma period, säger Alf Norberg, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

Enligt partiet har vikarietalet stigit så snabbt att den besparing som skulle göras ätits upp av den ökande vikariekostnaden.

– Den är lågt räknat uppe i 50 miljoner kronor, besparingen landstinget skulle göra var 20 till 30 miljoner kronor, säger Alf Norberg.

Vänsterpartiet driver i rikspolitiken att det måste bli ett slut på vinstuttaget ur vården. Partiet har samma linje i länet.

– Varje år försvinner tiotals miljoner från Gävleborg i vinster. Men vi är inte emot valfriheten. Det får gärna finnas kooperativ, privata aktörer och organisationer inom vården så länge de inte bedriver verksamheterna med målet att ta ut vinster, säger Alf Norberg.

Partiet vill också satsa på kollektivtrafiken. I Hudiksvall och Söderhamn behöver inte ungdomar betala för sina resor med kollektivtrafiken och i Gävle åker pensionärer avgiftsfritt. Vänsterpartiet vill i samarbete med kommunerna se till att alla unga upp till 20 år ska få resa gratis med kollektivtrafiken i Gävleborg.

– Vi har en bra utbyggd kollektivtrafik i dag, men vi måste göra det billigare att resa med den. Det är inte säkert att landstinget hämtar hem den, men det är en vinst för samhället och miljön, säger Alf Norberg.

 

Artikeln är hämtad från helahälsingland.se och publicerades 2014-08-22. Läs artikeln här.

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.