Artiklar

Vinsterna ska bort – inte småföretagen

Vänsterpartiet replikerar: Oroa er inte – vi stärker företag som sätter kvaliteten först

Den 9/10 skrev 43 vård- och omsorgsföretagare att de är oroliga för bland annat Vänsterpartiets förslag vad gäller vinster i välfärden. Men de som är besjälade av att utveckla välfärden – inte av att plocka ut stora vinster – har inget att vara oroliga för. Tvärtom.

De flesta i branschen är småföretag och vi vill stärka just mindre och ideella utövare på bekostnad av stora vinstmaximerande bolag.

De tio största som Vardaga, Carema, Aleris och Attendo, kontrollerar idag allt mer av den privata vården och omsorgen och konkurrerar ofta ut mindre och ideella utförare. Flera av de stora ägs av riskkapitalbolag vars vinster undanhålls beskattning i Sverige. 2012 gick 9,2 miljarder av välfärdens skattepengar till vinster.

Det får konsekvenser. Bemanningen är lägre, andelen timanställda högre och personalen har ofta lägre utbildning i privat äldreomsorg. Privat vård är överetablerad i områden där hälsan är god, och underetablerad där ohälsan är störst.

 

Vårt förslag gör omtanke istället för girighet till välfärdens drivkraft och fördelar vården efter behov. Företag som sätter kvalité före vinstuttag kommer normalt att kunna fortsätta – med samma personal, lokaler och ledning – om de övergår till en driftsform som garanterar det, samtidigt som vi vill göra det lättare för icke vinstdrivna att få tillgång till kapital.

Verksamheterna kan då utvecklas utan att begränsas av vinstkrav och kvartalsrapporter. Precis som i övriga världen där ideella företag – men sällan vinstdrivna – är tillåtna i skattefinansierad välfärd.

 

Ulla Andersson (V)

ekonomisk politisk talesperson

 

Debattartikeln publicerades 2014-09-10 på aftonbladet. Läs här.

Kopiera länk