Grundare av Vänsterpartiet var riksdagsledamot i Gävleborg

I distriktets medlemstidning från sommaren skriver Lars B Andersson om Fabian Månsson. Han var med och bildade det som senare blev Vänsterpartiet. Lite försmak av artikeln här nedan, hela artikeln hittar du bifogat i en PDF, men du kan också hittad den i tidningen som du kommer till via menyraden.

 

Fabian Månsson tillhörde den andra generationen socialdemokrater, de som ansåg att den äldre generationen med Branting med flera var förstockade och konservativa. 

Han föddes 1872 som son till skaren Måns Nilsson på Ön Hasslö i Blekinge. Fadern och farmodern var kristna och hörde till de som engagerade sig i den tidiga frikyrkorörelsen som bildades i opposition mot den konservativa statskyrkan. 

Fabian själv blev tidigt engagerad i missionsförbundet och något senare blev han även medlem i Frälsningsar- mén. Många tror att Fabians engagemang och agitoriska stil kommer från hans farmor Sissa Andersdotter, som var djupt troende och hade ett häftigt humör. På grund av faderns tidiga bortgång ck Fabian aldrig möjlighet till några studier utöver folkskolan som även den blev bristfällig.

Men han behöll sin kristna tro även om han snart bröt med frikyrkorörelsen på grund av deras motstånd mot arbetarrörelsen. Efter en tid med olika grovarbeten i Blekinge kom han till Vaxholm 1893. Där tog han värvning vid artilleriet efter den grund- läggande exercisen, som var en föregångare till värnplikten. Han stannade i armén under fem år och avancerade till underbefäl. Han kom senare i livet att prisa sin tid i armén för den utbildningsmöjlighet den gav honom.

artikel_fabian

 

Fabian Månsson i sitt arbetsrum med hustrun som sekreterare.

 

Du gillar kanske också...

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.