Artiklar

Kongressen 2020

Våra kongressombud till kongressen som ägde rum under allhelgonahelgen va Isabella Bexell, Gävle, Susan K Persson, Ovanåker, Joel Nordkvist, Hudiksvall, Anton Larsson. Söderhamn, Alf Norberg, Hudiksvall, Anna-Lena Vestin, Bollnäs och Kristina Sjöström, Gävle.

Denna ovanliga kongress var uppdelad på flera lokaler i olika orter som följde kongressen via skärm. Vår delegation satt i Sundsvall.

Där var de med och valde en ny partistyrelse och ordförande. Få lär väl ha undgått att notera att Nooshi Dadgostar blev ny ordförande för Vänsterpartiet. Däremot kan det vara värt att uppmärksamma att våra kandidater från Gävleborg också fick kongressens förtroende till de poster valberedningen hade föreslagit dem till. 

Samuel Gonzalez var med som ordinarie ledamot i den avgående partistyrelsen och blev omvald. Vår egen riksdagsledamot Ulla Andersson gjorde comeback i partistyrelsen och dessutom vann Charliene Kiffer Goude, Hudiksvall kongressens gillande som ersättare.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka i partistyrelsen. Sverige behöver ekonomisk jämlikhet och en bättre välfärd. Jag ser fram emot att arbeta för det tillsammans med Nooshi och de andra. säger Ulla Andersson, om sitt återinträde.

Kongressdelegationen pratade för att få in Charliene som ordinarie ledamot i partistyrelsen men fick inte gehör för det denna gång.

– Vi är nöjda med att fått in Ulla Andersson och Samuel Gonzalez i partistyrelsen, men hade gärna sett att även Charliene Kiffer Goude fick plats, hon är duktig politiker, biolog och kan även hantera ett dragspel.. kommenterar Isabella Bexell, som var delegationsledare för Gävleborgs delegation.

Ulla Andersson och Samuel Gonzalez Westling är två av sammanlagt 22 ordinarie ledamöter som tillsammans med den nya partiordföranden ska förvalta Vänsterpartiets ökande opinionssiffror och höga förtroende i frågor som rör jämlikhet och politik för minskade klassklyftor.

Men Gävleborgs inflytande stärktes också i programkommissionen som arbetar bland annat med att ta fram ett nytt partiprogram för Vänsterpartiet.

Lillemor Mauritzdotter Nylén, kommunalråd i opposition i Sandvikens kommun, blev invald i Vänsterpartiets nationella programkommission.

Ett helt nytt program var tänkta att tas i år men det beslutet flyttades fram till kongressen 2022 på grund av pandemin.

– Jag är glad och hedrad över medlemmarnas förtroende, säger Lillemor. ”I kommissionens arbete vill jag lägga särskild vikt på kulturfrågorna. Jag kommer också att belysa de särskilda utmaningar som finns i bruksorter som Sandviken och Hofors. Vänsterpartiet ska vara ett parti för alla, oavsett om man bor i storstad eller landsbygd. Vi behöver jämna ut spelplanen i hela landet”.

Lillemor Mauritzdotter Nylén kommer att få arbeta med Vänsterpartiets nya partiprogram.

Länk till kongressens hemsida:

https://www.vansterpartiet.se/kongress2020/

Bilder från kongressdelegationens anföranden till kongressen, delegationen från Gävleborg har rykte om sig om att hålla samordnade och vältaliga inlägg, så blev det denna gång med, Susan K Persson tog bilderna.

Joel Nordkvist, som också distriktets ordförande.
Alf Norberg som under många år verkade som regionråd i Gävleborg.

 

Kristina Sjöström, aktiv regionpolitiker och även ledamot i kommunfullmäktige i Gävle.
Isabella Bexell, delegationsledare och kommunpolitiker i Gävle.
Anna Lena Vestin är oppositionsråd i Bollnäs.
Anton Larsson, kommunpolitiker i Söderhamn.

Och till slut en bild på Jonas Sjöstedt som fick distriktets minnesgåva överräckt till sig av Ulla Andersson.

Distriktet tackade med inslag från länet, i form av böcker och kökshandduk.

 

Kopiera länk