Artiklar

Stoppa försämringen av anställningstryggheten

Regeringen kommer snart att behandla utredningens förslag om försämringar i Lagen om anställningsskydd (LAS).

För den enskilde arbetstagaren är LAS ett viktigt skydd och själva grunden för det vi kallar anställningstrygghet. Arbetsgivaren förhindras att godtyckligt säga upp anställda och de uppsägningar som görs regleras genom att det krävs saklig grund och att turordningsregler gäller. LAS ger därmed arbetstagarna trygghet, vilket inte bara är ett värde i sig, utan också bidrar till att anställda vågar kritisera missförhållanden och kräva inflytande över sin arbetssituation. 

För arbetsmarknaden som helhet innebär LAS att konkurrensen mellan olika arbetstagare regleras och begränsas. Den hindrar arbetsgivaren från att sparka en anställd och istället anställa en som är billigare. LAS är därmed en viktig del i det lönepolitiska skyddet: ett värn mot marknadskrafterna på arbetets marknad. 

Försämrad anställningstrygghet kommer att förändra vardagen på arbetet på många sätt. Arbetsgivarna kommer att få större makt över vilka som ska sägas upp och vilka som får stanna. Detta kommer att skapa tysta arbetsplatser, där folk inte vågar säga ifrån eller påtala missförhållanden av rädsla för att bli av med jobbet. Det leder också till otryggare klimat på jobbet: vem vet vem som får gå nästa gång? 

I sin tur kan det ge ett upptrissat tempo och ökad konkurrens och hets mellan kollegor. Äldre arbetstagare kommer att drabbas extra hårt. Den som arbetat länge på en arbetsplats har idag ett omfattande skydd genom principen om ”sist in, först ut”. Om undantagen från denna regel ökas, eller om själva principen om saklig grund för uppsägning avskaffas, så är det sannolikt att de som arbetat länge, men kanske inte längre förmår prestera lika mycket som sina yngre kollegor, sparkas först. I längden kommer försämringar av LAS också att undergräva fackets position: intresset för att vara med i facket minskar ju mer dess rätt att förhandla om uppsägningar och omställning minskar. 

Medan Januaripartierna vill försvaga arbetstryggheten kräver Vänsterpartiet istället stärkt lagstiftning och stopp för osäkra anställningar. Här är fyra konkreta exempel på reformer vi hellre skulle se: 

Avskaffa allmänna visstidsanställningar. Fasta anställningar ska vara norm. För den som vill anställa på visstid ska vissa specifika kriterier uppfyllas.

Förbjuda hyvling. Regelverket för arbetsbrist ska gäller även när arbetsgivaren vill ändra en anställds anställningsgrad.

Återanställningar, inte bemanningsanställningar. Så länge det finns tidigare anställda som har företrädesrätt till återanställning ska det inte vara tillåtet att hyra in arbetskraft från bemanningsföretag.

Ta bort undantaget för småföretag. Rätten för företag med högst tio anställda att undanta två personer från turordningslistan bör avskaffas.

Vad kan du göra?

Du kan kolla med ditt fack om de tagit upp budkavlen från Volvoklubben, du kan sprida bilderna i dina sociala medier.

Länk till budkavlen:

https://volvoklubben.se/wp-content/uploads/2020/01/Budkavle-1.pdf 

Distriktets bilder fria för spridning:

Kopiera länk