Artiklar

Vi gör Sverige bättre!

”Många modiga kvinnor och män som inspirerar mig. Politiska beslut är ingen naturlag utan kan ändras. Lena Sommestad menar att vi måste investera i välfärden, inte se den som en kostnad. ”

”Mina höjdpunkter är när Petter Larsson pratar om sin bok som handlar om hur det svenska klassamhället innebär allt annat än lika livschanser och den sociala rörligheten minskar trots att många har bilden av Sverige som jämlikt.  En annan  när Sandro Scocco och Jenny Lindahl snackar om pengar & politik i podden Socconomics.”

”Från Lena Sommestads seminarie tog jag med mig att, nyckeln till välstånd är människor och varje människa räknas. ”

Några röster från Vänsterdagarna som gick av stapeln i helgen 25-26 november i år i Göteborg. Vänsterdagarna är en samling för vänsterpartister från hela landet där deltagarna kan välja mellan många olika programpunkter under helgen. Fast på lördagkvällen är det fest.

Även en utställarhall fanns där deltagarna kunde mingla med olika nätverk, vänstertidningar och förlag, en del organisationer fanns på plats som SKR (Sveriges kommuner och regioner), Hyresgästföreningen, med flera.

Något som flera tyckte var intressant är att våra frågor börja bli kända bland företagen som inser att de har ett gemensamt intresse i att få till exempel Sverigepriser för el, ja, de som tillverkar kanske sitter nöjda med att kunna få överpriser emellanåt, sådant är ju bra för vinsten för dem. Men andra företag som har elen som tillverkningskostnad tänker annorlunda.

Inte bara elen utan också vår infrastruktur är viktig för företagen som behöver transporter smått och stort på vår järnväg, nu finns det väldigt många hinder på vägen på grund av eftersatt underhåll och utbyggnad. Där är vi fullständigt överens om att vi måste satsa för en rimlig framtid för våra företag.

Vi kan också notera att facken börjat notera vårt ihärdiga försvar av den svenska modellen på arbetsmarknaden. Att mötas så här med 1300 andra vänsterpartister har varit en energikick för alla de över 30 deltagare vi lyckats skicka från Gävleborg till dagarna.

En länk till partiledaren Nooshi Dadgostars invigningstal finns här nedan, lyssna gärna på den.

Många av föredragen och seminarierna hade miljö och klimat i fokus, även i den frågan upptäcker företagen att Vänsterpartiet lägger en grund för deras fortsatta satsningar på att  göra den gröna omställningen. Vänsterpartiet har  som mål att göra den gröna omställningen rättvis, de som släpper ut mest ska också bära bördan i första hand för att minska utsläppen.

Utöver dessa frågor så var ju både hälsa och sjukvård, våra sociala försäkringar och pensioner givna för fördjupningar, där vi har politik som gör livet så mycket enklare för så många fler.

Föredragen har lite olika djup, där fanns fördjupningar för de som har kunskaper och översikter för de som behöver veta mera.

En mer teoretisk presentation skedde på den stora scenen när Clara Mattei fick ordet om sin bok ”Kapitalets ordning” som nyss kommit i svensk översättning. Hon visar hur den vanliga nationalekonomin understött åtstramningspaketen för arbetarklassen, med många olika ursäkter genom tiderna. Allt fler ekonomer börjar röra sig mot idén att det faktiskt är arbetet som skapar värden, inte några abstrakta formler.

Text: Seppo Laine

Länkar:

Nooshis invigningstal:

https://www.facebook.com/vansterpartiet/videos/1667831270407434?locale=sv_SE

Boken:

https://verbalforlag.se/bocker/kapitalets-ordning/

Bilder:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=886005486221198&set=pcb.886022912886122&locale=sv_SE

Podden Scocconomics:

https://scocconomics.captivate.fm/

Som avslutning gjorde Vänsterdagarnas deltagare en uppmaning om Palestina.
Kopiera länk