Artiklar

Sverige behöver mer feminism inte mindre

De flesta som jobbar i vården är kvinnor. Vård- och omsorgsyrkena är livsviktiga för ett fungerande samhälle. 

Trots det får vårdpersonal lägre löner, sämre pensioner och drabbas ofta av långvarig sjukdom på grund av arbetsmiljöproblem. Behövda av alla men respekterade av få.

Därför är det en jämställdhetsfråga att lyfta vårdpersonalens villkor och löner till nivåer som anstår ett samhällsbärande yrke.

Våldet

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra stora samhällsproblem. Varje år utsätts tusentals kvinnor för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, ofta av en man som står dem nära. Det är pappor, män och pojkvänner som fortfarande gör hemmet till den farligaste platser för kvinnor.

Och trots att det nästan uteslutande är män som brukar våld mot kvinnor så är det kvinnor som får betala. Med sin hälsa, sina liv, och sin frihet. Och med pengar. I många delar av landet tvingas våldsutsatta kvinnor betala ur egen ficka för vård och stödinsatser. Så ska vi absolut inte ha det.

Vård för våldsutsatta kvinnor ska vara gratis.

Ingen kvinna ska tvingas betala för vad män utsatt henne för.

Unga kvinnor

Många unga mår dåligt, framför allt flickor och unga kvinnor. Idag är det inte alls ovanligt att flickor drabbas av utbrändhet och depression redan innan de gått ut gymnasiet för att sedan slussas runt i ett vårdsystem som inte vet vart de ska göra av dem. 

Flickor får dessutom NPF-diagnoser betydligt senare än pojkar för att de ofta inte är utåtagerande på samma sätt. Syns inte problemen finns de inte, helt enkelt.

VI behöver stärka elevhälsan, se till att vårdcentralerna får fler psykologer, kuratorer och psykoterapeuter och se till att BUP blir mer tillgängligt. Det är dags att ta unga kvinnors psykiska hälsa på allvar.

 

Sverige behöver feminism mer än någonsin.

När regeringen och SD slaktar välfärden är det kvinnor som drabbas hårdast. Många förlorar sina jobb och de som får stanna kvar får springa snabbare och göra mer. 

Skenande inflation och ständigt ökande matpriser drabbar låginkomstfamiljer och inte minst ensamstående mammor. Samtidigt gottar sig regeringen i att sänka skatterna för de som redan har mycket pengar (som oftast är män) och göra skyddade boenden till vinstmaskiner åt riskkapitalister.

Det vi behöver är en regering som är till för alla: som skyddar välfärden, tryggheten för föräldrar och de som blivit utsatta för våld. Vi behöver inte Sveriges mest kvinnofientliga regering i modern tid.

Länkar:

Kopiera länk