Felaktiga uppgifter om invandringen

Svar till Kjell (12/2).

Det verkar vara typiskt, att börja sitt inlägg med att säga att man inte är rasist och att man ska fundera på om Sverige ska vara hela världens samvete och ställa frågan hur stor invandring klarar Sverige när man sedan tänker sig rada upp en hel radda osanningar. Men eftersom insändarskribenten Kjell inte kunde hålla sig till de rätta siffrorna, han påstår att Sverige mottagit 120 000 flyktingar, så får väl vi ta och nyansera allt en smula.

Under förra året invandrade 111 090 personer. Av dessa var 17 504 asylsökande. Asylsökande betyder inte per definition att de alla kommer att få stanna, och som skyddsbehövande är det meningen att man ska återvända till sitt hemland när oroligheterna är över.

Av dessa asylsökanden var 6 470 kvotflyktingar, vilka även Sverigedemokraterna säger sig vara villiga att ta emot. Utifrån detta kvarstår cirka 6 500, vilket är en viss skillnad om man tittar på skribentens påståenden. Resterande grupp består av hemvändande svenskar, studenter, kärleksinvandrare och arbetskraftsinvandrare, EU-medborgare, för inom EU/EES länder råder fri rörlighet för både arbete, giftermål och starta egen firma.

Kjell borde också ta sig en funderare över sin frågeställning, är frågan rätt ställd? Invandringens ”kostnader” är helt beroende av arbetslösheten. Nästan 90 procent av samhällets intäkter kommer från arbete och konsumtion, så arbetslöshet kopplar till alla frågor i samhället. Arbetslöshet i sin tur kopplas till efterfrågan i samhällsekonomin.

Arbetslösheten är också en politisk fråga på riksnivå, den styrs av beslut som ger incitament till att öka/minska arbetstillfällen. Lägger regeringen ingen kraft alls på att minska antalet arbetslösa, händer inget heller. Ägnar den sig enbart åt att försöka styra inflation kommer massarbetslösheten att öka.

Så åter till frågeställningen, hur stor invandring klarar Sverige. Vi vet i dag att jobbskatteavdrag inte hjälpte mot arbetslöshet, så vad har regeringen tänkt göra åt arbetslösheten, och vad kostar låginflationspolitiken!? Det är den frågan Kjell borde ställt sig, i stället för att kasta sig över invandringen. Ett lands arbetslöshet är inte avhängigt dess befolkningsstorlek, utan dess arbetsmarknadspolitik.

Vänsterpartiet Bollnäs, genom Maria Mörk


Går även att läsa här: Helahalsingland

Dela den här sidan:

Kopiera länk