Halvtidsdebatt om företagande
Debatten om företagen som Svenskt Näringsliv måndagen 14 september i Söderhamn hade ett antal frågor som besvarades av de närvarande partierna. Jag, Seppo Laine, ombudsman, fick äran att ersätta Ulla Andersson. Med fem partier på 45 minuter hinner en inte lägga ut så väldigt mycket text. Därför tänkte jag, här på nätet där man kan bre ut sig lite mer utförligt, skriva mer om de, faktiskt bra , frågeställningar som fanns på debatten.
Om företagandet
Den högra sidans debattörer brukar starta med ett fokus på företagens kostnader, vi i vänstern tittar kanske mer på fördelningen löner och vinster, bidraget till samhället i form av skatter. Vi tar också upp företagen i ett samhällsperspektiv, där vi menar att de hänger ihop i sociala relationer med resten av samhället och är beroende av den offentliga sektorn för att få sin arbetskraft och och en infrastruktur att verka i. Därutöver startar vi från att kunderna är de som håller igång ett företag. Utan kunder ingen produktion av tjänster eller varor. Med det sagt kan jag gå över till den första frågan.
Arbetslösheten för ungdomar
Här lägger högern ensidigt kraften på att göra ungdomar billigare som arbetskraft, vilket inte behöver vara fel i alla lägen. Men ungdomar går redan för avtalens lägsta tariffer och har ofta olika former av osäkra anställningar. Mer än hälften av de unga har redan osäkra anställningar, och tvingas leva med den stress det innebär att inte veta om man har jobb i morgon eller nästa vecka.
Ungdomsarbetslösheten kan inte bekämpas genom att låta unga utnyttjas som slit- och slängarbetskraft utan rättigheter. Det som behövs är investeringar som skapar jobb, bättre yrkesutbildningar och ett förstärkt anställningsskydd som ger unga en möjlighet att etablera sig i arbetslivet.
Med Vänsterpartiets politik kommer alla arbetslösa under 25 år att erbjudas ett jobb eller en utbildningsplats inom 90 dagar.
I dagarna presenteras återupplivningen av en värdelös reform som stöttas av Centern och övriga högerpartier, där man sänker arbetsgivaravgifterna för ungdomar till arbetsgivarna. En reform som redan förra gången den infördes kostade väldigt mycket och gav få effekter, mest gladde det ägarna til hamburgerkedjorna som kunde stoppa extravinster i fickorna.
I debatten berättade centerpolitikern om en mängd satsningar på både infrastruktur och välfärd, vilket Vänsterpartiet också håller med om men vi ordnar öven en finansiering för välfärdsreformerna.
3:12 reglerna
Det finns en regel för hur företagare i fåmansbolag som själva arbetar i företaget ska kunna ta ut utdelning från sitt företag, utdelning beskattas som kapital, vilket är väsentligt lägre än beskattningen av lön. Med den konstruktionen är det lockande att plocka ut så mycket som möjligt i form av utdelning istället för lön från företaget, vilket också leder till krångliga bestämmelser om hur mycket man kan ta ut.
Ekot rapporterade 2013 att utdelningarna från fåmansbolag fördubblats till nästan 52 miljarder kronor de senaste fem åren.
En utredning som arbetat på uppdrag av Expertruppen för offentlig ekonomi konstaterar att de så kallade 3:12-reglerna är alltför generösa. Detta regelverk innebär att det är möjligt att ta ut utdelning till lägre skatt än om bolaget betalar ut lön till ägaren. Samtidigt som reglerna förenklats och successivt gjorts allt generösare har fler fåmansbolag än tidigare delat ut vinster till ägarna.
Det var en skärpning på väg men Svenskt Näringsliv lyckades med sin lobbykampanj och skärpningen stoppades.
Vänsterpartiet tycker att det är hög tid att täppa till dessa brister, 3:12-reglerna gynnar skatteplanering och undandrar skatt från viktiga samhällsinvesteringar. Det är också tydligt att problemen nu ökar lavinartat. Många fåmansföretag har startats, främst av högavlönande män, endast för att kunna tillgodogöra sig de förmånliga skattereglerna.
För samhället är det viktigt att vår offentliga sektor som står för utbildningen, vården och andra viktiga funktioner för hela samhället som också företagen drar nytta av får in skattemedel. Vi ser att det så kallade skattetrycket i form av procent av BNP minskat sedan 90-talet, då var det nära 50% idag är vi nere på 44%, vilket är en grov indikation på att vi fattas pengar till vården av gamla, sjuka resurser för skolorna och så vidare.
Kriminalitet
Företagare drabbas av snatteri, stölder, fräcka bedrägeri försök och även ren förstörelse av egendomen. Ett krossat fönster kan innebära många slitsamma timmars arbete för att få ihop till självrisken som brukar vara ganska hög på den typen av skador. Det är bevisat att kriminalitet ökar i ojämlika samhällen, men även andra faktorer förändras till det sämre, trygghet, trevnad och livslängd för att nämna några.
Vänsterpartiet har i många sammanhang framfört att det behövs många förebyggande åtgärder för att hejda våld och stoppa rekrytering av ungdomar till gängkriminalitet.
De ungas skolgång är en viktig fråga. I skolan skall det finnas stöd och tillräckligt med lärare för att den unge skall klara av utbildningen. Det är också väldigt viktigt att man ser till att unga på olika sätt känner sig behövda och får bekräftelse. Med hjälp av dessa två åtgärder skulle frågan om våld och kriminalitet minska betydligt.
Vi i Vänsterpartiet har en politik för minskade klyftor. Tyvärr ser vi idag en regering som ökar samhällsklyftorna vilket också leder till mer kriminalitet.
Tillstånd
Vänsterpartiet har länge arbetet för att få bort kravet på danstillstånd för att spontandanser inte ska bli olagliga. Vi stöttar det arbete myndigheterna gör för att förenkla och digitalisera sina tjänster. Skatteverket och Försäkringskassan är två exempel på myndigheter som gjort mycket för att förenkla livet för företagare. I många kommuner har vi hittat lösningar för att få ”en väg in”, vilket skapar möjligheten för företag som söker tillstånd av olika sak att få sina ärenden uträttade genom ett samtal istället för flera till olika handläggare.
Bekämpa arbetslösheten – investera i riktiga jobb
Vi vill skapa riktiga jobb. Under hot om uppsägningar kan reallönerna pressas ned, arbetsförhållandena försämras och anställningstryggheten luckras upp. Vi vill ta vara på alla människors vilja och förmåga till arbete. Arbetslösheten är ett samhällsmisslyckande och ett stort slöseri med mänskliga resurser. Det är mer effektivt med samhällsnyttiga investeringar än med skattesänkningar. Vi föreslår satsningar på fler anställda i välfärden och investeringar i infrastruktur, bostäder och klimatomställning, investeringar som redan första året skulle kunna ge 30 000 nya jobb.
Landsbygden och digitalisering
Vänsterpartiet har ganska nyligen antagit en Landsbygdspolitisk plattform som berättar om våra planer för att utveckla landsbygden. I den är fiberutbyggnaden en viktig del. Vänsterpartiets mål är att bygga 100MB sekunden till 100 procent av hushållen till 2025, kommande budgetförslag kommer att innehålla pengar för att göra det verkligt.
Marknaden inte alls kan lösa landsbygdens problematik. Landsbygden kan inte komma in styckevis eller mot slutet i beslutsprocesserna, och inte bli åtkastade några kortsiktiga småförslag och småpengar, utan vad som krävs är långsiktiga spelregler och en helhetssyn.
Vänsterpartiet bevakar att det verkligen ska bli ett slut på centerns ”marknaden löser allt” – politik för landsbygden, för det gör den inte.
Vi vill byta politik och ha ett helt annat aktivt ansvarstagande från statens sida.
Seppo Laine, plus inklipp från Vänsterpartiets hemsida.
Länk till debatten, låst artikel:
Om ojämlikheten:
Om företagande:
Dokument om företagande med Vänsterpartiets politik:
Motionen om hållbart företagande:
hållbart_företagande_mot_201718__3456
Motionen om aktiv industripolitik:
En aktiv industripolitik_mot_201617__1737
Landbygdspolitisk plattform: