artikel

EU:s ”nya” fördrag saknar jämställdhetsperspektiv

EU-eliten fortsätter att besluta om vår framtid bakom stängda dörrar. Nu har statsministrar och presidenter enats om ett nytt fördrag, som i huvudsak är identiskt med det konstitutionella fördrag som förkastats av folken i Frankrike och Nederländerna.

  

EU:s "nya" fördrag saknar jämställdhetsperspektiv

 

EU-eliten fortsätter att besluta om vår framtid bakom stängda dörrar. Nu har statsministrar och presidenter enats om ett nytt fördrag, som i huvudsak är identiskt med det konstitutionella fördrag som förkastats av folken i Frankrike och Nederländerna.

 

EU-ledarnas beslut är ett hån mot demokratin. De behåller i ett förkastat fördrag, men genom att ändra terminologin försöker de föra folk bakom ljuset och undvika nya folkomröstningar. EU:s ledande politiker tänker inte fråga sina egna befolkningar om vad de tycker, därför att de är rädda att få ett svar de inte önskar.

 

EU:s nya fördrag kommer att starkt påverka kvinnors situation och jämställdheten. Redan med nuvarande fördrag har kvinnors möjligheter till egen försörjning minskat. Bland annat genom att otrygga och lågavlönade anställningar, deltidsarbete, säsongsarbete och timanställningar ökat för kvinnor. Det nya fördraget förstärker ytterligare denna politik.

 

Länderna tvingas också upprusta militärt, och ett utrikesministerium med tillgång till militärkommando är redan under uppbyggnad. Svensk alliansfrihet offras för att ge unionen mera militära muskler för internationell krigföring. Vi kvinnor kräver inte militär upprustning, vi kräver nedrustning och satsning på fredlig konfliktlösning.

 

Vi kräver en konsekvensanalys ur ett jämställdhetsperspektiv av det nya fördraget. Vi kräver också att svenska folket får besluta i frågan i en folkomröstning.

 

 

 

Marita Engström, kvinnopolitiskt ansvarig Vänsterpartiet Gävleborg

Eva-Britt Svensson (V), EU-parlamentariker

 

 

 

Kopiera länk