artikel

Svenskt dubbelspel om klusterbomber

Samtidigt som regeringen idag inleder förhandlingar i Wien om förbud mot klustervapen så fortsätter AP-fonderna att investera svenskarnas pensionspengar i produktion av bland annat klustervapen. Vänsterpartiet kräver att regeringen sätter stopp för klusterbomber och pensionspengar i vapenindustrin.

 Svenskt dubbelspel om klusterbomber

Samtidigt som regeringen idag inleder förhandlingar i Wien om förbud mot klustervapen så fortsätter AP-fonderna att investera svenskarnas pensionspengar i produktion av bland annat klustervapen. Vänsterpartiet kräver att regeringen sätter stopp för klusterbomber och pensionspengar i vapenindustrin.

– Vi har två raka krav: förbjud klustervapen och förbjud AP-fonderna att investera i vapenindustrin, säger Ulla Andersson, ledamot i riksdagens finansutskott.

Vänsterpartiet kritiserar regeringen för att den inte ställer sig bakom ett internationellt förbud mot klustervapen och skrotar den svenska klusterbomben Bombkapsel 90.

– Det finns inga skäl för regeringen att försvara ett fruktansvärt vapen eller tillåta att våra pensionspengar satsas i krigsindustrin. Sverige har hamnat långt efter andra länder, vi borde gå i täten för kravet på ett totalförbud, säger Ulla Andersson.

I februari i år antogs ett avtal i Oslo. Det är första steget mot ett förbud mot klusterbomber 2008. Idag startar nästa möte inom Osloprocessen, i Wien. Där diskuteras hur klusterbomber ska definieras. Förslag finns att exkludera klustervapen med självförstörelsemekanism från ett förbud, vilket bland annat skulle undanta de svenska klusterbomberna från ett förbud.

Hans Linde, ledamot i utrikesutskottet (v) har ställt en fråga till försvarsministern med anledning av mötet i Wien:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dok_id=GV11361

Kontakt:
Ulla Andersson, riksdagsledamot, 0702-37 99 91
Vänsterpartiets presstjänst, 0706-20 00 64

Kopiera länk