Artiklar

Generationsväxling i stället för sänkt krogmoms – 25 000 jobb i framtidsyrken.

Regeringens sänkning av krogmomsen, med 5,4 miljarder kronor per år, är oansvarig och ett rent slöseri med skattebetalarnas pengar. Krogmomsen skulle skapa 3 000 nya jobb till en kostnad av 1,8 miljoner/jobb. Vi vill istället ta ansvar för att skapa jobb och möjligheter åt dagens unga och använder istället pengarna till ett Generationsväxlingsprogram för unga som ger 25 000 nya jobb och utbildningsplatser. Det skulle ge vårt läns unga möjligheter och framtidstro. För Gävleborg skulle det kunna ge ca 750 nya jobb och utbildningsplatser. Det är dags att ta ansvar och se till att ungas resurser tas tillvara och att de får plats i arbetslivet samtidigt som de äldres anställdas kunnande och kompetens tas tillvara.

Rekordstora pensionsavgångar kommer att ske i statlig förvaltning och annan offentlig verksamhet de närmaste åren. I stället för att låta nyutexaminerade unga gå arbetslösa underlättar vi trainee-anställningar vid de myndigheter och förvaltningar som inom kort måste börja rekrytera ny arbetskraft. Genom att äldre anställda handleder nyanställda tas kunskaper och erfarenheter tillvara och överförs till nästa generation. Stöd utgår med hälften av den totala lönekostnaden för en arbetstagare som fyllt 60 år och är handledare till en nyanställd.

Också inom äldreomsorgen finns det stora rekryteringsbehov de kommande åren. Samtidigt saknar en stor andel av personalen i äldreomsorgen relevant yrkesutbildning. Vi satsar därför på ett kunskapslyft för anställda i äldreomsorgen. Under utbildningen bereds nästa generations omsorgsarbetare möjlighet att komma in i yrket genom utbildningsvikariat. Dessa ska i första hand rekryteras bland arbetssökande som genomgått omvårdnadsprogrammet på gymnasiet eller Komvux.

Den tredje delen i vår generationsväxlingssatsning utgörs av lärlingsanställningar i bristyrken Det är redan i dag brist på t.ex. byggnadsplåtslagare, VVS-montörer och betongarbetare. En satsning på stöd till anställning av lärlingar är en långsiktig investering. Fler lärlingsanställningar ökar möjligheterna för vuxna att skaffa sig en kvalificerad yrkesutbildning. Vi avsätter därför medel till anställningsstöd till hälften av den totala lönekostnaden plus bidrag till handledartillägg för att uppmuntra lärlingsanställningar. Anställningsstödet kan även användas under färdigutbildningsåret för dem som har examen från yrkesförberedande gymnasieprogram.

Satsningen möjliggör sammanlagt 25 000 årsanställningar per år för unga arbetslösa. Anställningar som behövs för att vårt samhälle ska fungera och utvecklas. På både kort och lång sikt är det en betydligt säkrare investering än att ge krogägarna skattelättnader

Kenneth Forssell 1.v. ordförande KS Ljusdal
Ulla Andersson riksdagsledamot och vice ordförande
Båda Vänsterpartiet

Kopiera länk