Artiklar

Apoteken

Det är säkert få som är förvånade över att privatiseringen av apoteken slår hårt mot landsbygden. Men vi är många som med rätta är förbannade. Medan storstadsborna har fått apotek i vart och vartannat hörn, där mediciner blandas med tuggummin och skönhetskrämer, har landsbygden fått två nya apotek de senaste tre åren.

När regeringen privatiserade apoteken för tre år sedan bestämdes att nya ägare av apotek inte skulle tillåtas lägga ned något de första tre åren. Men sedan skulle det vara fritt fram.

Privata bolag vill självklart ha vinst i sin verksamhet och därför kommer vi nästa år att få se mängder av apotek som läggs ner på landsbygden. En av de större aktörerna, Kronans Droghandel, har redan varit ute och uppgivit att de troligen kommer att lägga ned apotek, företrädesvis på mindre orter. Riskkapitalbolaget Hjärtat, som har flera apotek, kommer förmodligen gå samma väg.

Anledningarna är flera, bland annat att lönsamheten är dålig. Argumentet om bristande lönsamhet framkommer även av en rapport från Tandvårds- och läkemedelsverket.

Men vem har sagt att man ska tjäna pengar på att sälja och ge rådgivning till människor som behöver hjälp för sin sjukdom eller hälsa? Marknaden har helt enkelt ingenting att göra inom vår välfärd. Varför skulle riskkapitalister ta ansvar för landsbygden när inte ens Sveriges regering gör det?

Nu måste kristdemokraternas ansvarige minister Göran Hägglund förklara hur även landsbygdsbor ska kunna få rådgivning och hjälp av utbildad personal. Men också Centerpartiet har självklart ett stort ansvar.

Det duger inte att som dessa partier komma med att det kan bli fler ombud, för de kan inte ersätta utbildade farmaceuter.

Varför ska folk på landsbygden inte ha tillgång till en bra service? Varför ska folk på landsbygden inte ens ha möjlighet att gå till ett apotek och få goda råd om sina sjukdomar sin hälsa eller medicin?

Hela Sverige ska leva och det minsta man kan begära är att det finns apotek även på landsbygden.

Ulla Andersson, vice ordförande Vänsterpartiet
Eva Olofsson, riksdagsledamot socialutskottet, socialpolitisk talesperson Vänsterpartiet

Kopiera länk